Ontwerp officiƫle Wageningen Universiteit Vijfje onthuld

Vanochtend is het ontwerp van de vierde Nederlandse herdenkingsmunt van 2018 bekendgemaakt. Deze munt is gewijd aan de Wageningen Universiteit, die dit jaar haar 100-jarig bestaan viert. Tegelijkertijd met de bekendmaking van het ontwerp zijn de reserveringen voor de munt geopend. Het Wageningen Universiteit Vijfje is de laatste Nederlandse herdenkingsmunt die dit jaar wordt uitgegeven.

Wageningen Universiteit Vijfje Sterling zilver - Amsterdams MuntKantoor

100 Jaar Wageningen Universiteit

Wageningen Universiteit is meer dan tien keer op rij uitgeroepen tot beste universiteit van Nederland. Tevens behoort de universiteit tot de top zes van de wereldwijde citatie-index op haar vakgebied. De nieuwe herdenkingsmunt is dan ook een passend eerbetoon aan een relatief jonge doch uitstekende en oer-Hollandse kennisinstelling.

Zeer beperkte oplage van de Wageningen Universiteit munt

De oplage van de Nederlandse herdenkingsmunten wordt zeer strikt gelimiteerd. Van het Schokland Vijfje in Sterling zilver, dat eerder dit jaar is uitgegeven, zijn slechts 4.000 exemplaren uitgegeven. Een Nederlandse herdenkingsmunt in Sterling zilver heeft nog nooit eerder zo’n lage oplage gehad. Door de beperkte oplage is de zilveren munt inmiddels uitverkocht.

De oplage van het Sterling zilveren Wageningen Universiteit Vijfje wordt tevens beperkt tot 4.000 exemplaren. Naar verwachting zal ook deze munt snel zijn uitverkocht. Tevens zullen er vijfhonderd Wageningen Universiteit Kleursets worden uitgegeven met drie gekleurde Sterling zilveren munten per set. Daarnaast verschijnt een gouden 10 Euro munt, een 5 Euro munt in Brilliant Uncirculated kwaliteit en een 5 Euro munt in Uncirculated kwaliteit. Op deze pagina kan per herdenkingsmunt de oplage worden bekeken.

Ontwerp Wageningen Universiteit Vijfje

De Zweedse kunstenaar Malin Persson, woonachtig in Amsterdam, heeft het ontwerp van het Wageningen Universiteit Vijfje gemaakt. Zij heeft een zonnebloem - in abstracte vorm - een centrale rol in het ontwerp gegeven. De zonnebloem is namelijk een belangrijke cultuurplant, één die bovendien heliotropisme vertoont. Dat betekent dat de bloem overdag met de zon meedraait en na zonsondergang weer terugkeert naar oostelijke richting. Daardoor zou de keuze voor de zonnebloem kunnen verwijzen naar de wereldwijde belangen van de universiteit en de Stichting Wageningen Research waarmee de universiteit samenwerkt.

Op de voorzijde van de herdenkingsmunt wordt het portret van koning Willem-Alexander in het midden van het patroon van de zonnebloem weergegeven. Op de keerzijde is onder meer het logo van de Wageningen Universiteit, een erlenmeyer en de nominale waarde van de herdenkingsmunt afgebeeld.

Wageningen Universiteit Vijfje bemachtigen

Het ontwerp van het Wageningen Universiteit Vijfje is bekendgemaakt op 11 oktober 2018. De Ceremoniële Eerste Slag van de munt vindt plaats op 2 november en wordt verricht door niemand minder dan oud-minister van financiën en alumnus Jeroen Dijsselbloem. Het Ministerie van Financiën is gastheer van het evenement.

Indien men het Wageningen Universiteit Vijfje wilt bestellen, kan men terecht op Zilveren-Vijfje.nl. Daar wordt de nieuwe Nederlandse herdenkingsmunt aangeboden voor de officiële uitgifteprijs en betaalt men niet teveel.