Ontwerp nieuwe Nederlandse herdenkingsmunt 'Schokland' bekendgemaakt

Vanochtend is het ontwerp van de derde officiële Nederlandse herdenkingsmunt van 2018 bekendgemaakt. Deze munt staat in het teken aan het gebied Schokland, dat sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Nu het ontwerp van de Schokland munt bekend is, kan de herdenkingsmunt worden gereserveerd.

Fanny Blankers Koen Vijfje - Amsterdams MuntKantoor

Schokland Vijfje onderdeel van de Nederlands Werelderfgoed serie

De herdenkingsmunt is onderdeel van de muntenserie ‘Nederlands Werelderfgoed’. Deze serie is gewijd aan historische Nederlandse bouwwerken, natuurgebieden en andere culturele erfgoederen. Het Schokland Vijfje is de zevende munt in de serie. Sinds 2012 is er elk jaar een Nederlandse herdenkingsmunt uitgekomen waarop een ander erfgoed centraal staat.

Schokland: Monumentaal Werelderfgoed

Schokland is een voormalig eiland in de Zuiderzee dat sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 deel uitmaakt van het vasteland. Het eiland op het droge heeft niet alleen een rijke geschiedenis, ook is het rijk aan bodemschatten. Vanwege vele archeologische vondsten is gebleken dat er zo’n 12.000 jaar geleden al mensen woonden. Zij waren jager-verzamelaars en vissers. Ook in de middeleeuwen – en de eeuwen daarna – bleef het eiland bewoond. Totdat de eilanders in 1859 de strijd tegen het water definitief verloren en gedwongen het eiland moesten verlaten.

Ontwerp Schokland Vijfje

Indien men Schokland van bovenaf bekijkt, zal de inspiratie voor het ontwerp van het Schokland Vijfje direct duidelijk zijn. Het muntontwerp is namelijk gebaseerd op een kaart van het gebied. In het midden van de herdenkingsmunt is de omtrek van het voormalige eiland weergegeven. Daaromheen is een raster met het typische Nederlandse polderlandschap zichtbaar.

Rondom de munt staat de tekst “Nederlands Werelderfgoed”, “2018” en “Schokland”, met daartussen symbolen die exemplarisch zijn voor de geschiedenis van het gebied: een vissersboot, een voetafdruk, een mammoet en een vis. De vis staat voor de visserij en de Zuiderzee, terwijl de mammoet de eerste bewoners en de prehistorie symboliseert. De vissersboot beeldt de economie van Schokland uit, en de voetafdruk staat voor de 4.000 jaar oude voetafdrukken die zijn gevonden. Deze zijn een topstuk in het Schokland Museum.

Oplage van de Schokland munt lager dan ooit

Ondanks de grote vraag naar officiële Nederlandse herdenkingsmunten, is de oplage van de Schokland munt strikt gelimiteerd. De oplage van het Sterling zilveren Schokland Vijfje in Proof-kwaliteit is zelfs lager dan ooit tevoren. Er worden slechts 4.000 stuks van dit ‘Schokland Vijfje in Zilver Proof’ geslagen. Ter vergelijking: van de eerste herdenkingsmunt van 2018, het Leeuwarden Vijfje, zijn 5.000 stuks geslagen.

Schokland Vijfje kopen

Het ontwerp van het Schokland Vijfje is bekendgemaakt op 16 augustus 2018 om 09.00 uur. Vanaf dat moment kan de herdenkingsmunt ook worden gereserveerd. De Ceremoniële Eerste Slag van de munt vindt plaats op 8 september op Schokland zelf. Daarna zal de munt worden geleverd. Indien men het Schokland Vijfje wilt kopen, kan men terecht op Zilveren-Vijfje.nl. Daar wordt de Nederlandse herdenkingsmunt aangeboden voor de officiële uitgifteprijs en betaalt men niet teveel.

 Snelle levering

Munten die direct leverbaar zijn, worden binnen 1 tot 3 werkdagen geleverd.

 21 dagen op zicht

U ontvangt al uw zendingen 21 dagen geheel vrijblijvend op zicht. U zit nergens aan vast en verplicht uzelf tot niets.

 Lage verzendkosten

Wij vragen een bijdrage van € 3,95 voor de verzend- en verzekeringskosten. Deze kosten vervallen bij een automatische incasso.

 Eenvoudig betalen

U kunt veilig achteraf betalen met een automatische incasso. Ook kunt u het bedrag zelf overmaken.