Ontwerp van de nieuwe Market Garden munt zojuist onthuld

Op de derde officiële Nederlandse herdenkingsmunt van 2019 staat het 75ste jubileum van Operatie Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog centraal. Het doel van dit geallieerde offensief tegen Duitsland was om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te veroveren, wat gepaard ging met een ruime inzet van luchtlandingstroepen. Operatie Market Garden was zelfs de grootste luchtlandingsoperatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

75 Jaar Operatie Market Garden Vijfje - Zilveren-vijfje.nl

Operatie Market Garden begon op 17 september 1944 en het was één van de grootste geallieerde offensieven tijdens de oorlog. Wanneer de bruggen tijdens Operatie Market Garden succesvol waren veroverd, wilde de geallieerde legerleiding vanuit Nederland doorstoten naar het hart van Duitsland. Met een snelle opmars naar Berlijn hoopten zij de Tweede Wereldoorlog voor de kerst te beëindigen. Echter liep de operatie niet zoals gepland. Mede door de slechte weersomstandigheden, maar ook door een onverwacht hevig Duits verzet.

Een aantal aspecten van de operatie zijn terug te zien op de themazijde van de nieuwe Market Garden munt. Op de linkerhelft van de munt wordt een parachute gesymboliseerd, wat staat voor de grote luchtlandingsoperatie. Rechts is een brug afgebeeld, welke symbool staat voor de bruggen die tijdens Operatie Market Garden veroverd moesten worden. Op deze zijde is tevens de nominale waarde en de naam van de operatie weergegeven.

De officiële Nederlandse Herdenkingsmunt ‘Market Garden’ is verkrijgbaar in verschillende varianten:

  • Het gouden Market Garden Tientje in Proof-kwaliteit
  • Het zilveren Market Garden Vijfje in Proof-kwaliteit
  • Het verzilverde Market Garden Vijfje in BU-kwaliteit met Coincard
  • Het verzilverde Market Garden Omruilvijfje in UNC-kwaliteit

Ook zal er een speciale Market Garden Set worden uitgegeven. Deze set bevat zowel het zilveren Market Garden Vijfje als de officiële Canadese ‘Slag om de Schelde’ munt. De Slag om de Schelde munt is vervaardigd van 99,99% puur zilver en geslagen door de Koninklijke Canadese Munt (Royal Canadian Mint). De oplage van deze speciale set is gelimiteerd tot slechts 500 stuks wereldwijd, waardoor het een waardevol verzamelobject is.