Fanny Blankers-Koen Vijfje tweede herdenkingsmunt 2018

Het ontwerp van de tweede officiële Nederlandse herdenkingsmunt van 2018 is vanochtend bekendgemaakt. De munt is een eerbetoon aan de atletieklegende Fanny Blankers-Koen. Blankers-Koen kreeg de bijnaam 'de vliegende huisvrouw' nadat zij vier gouden medailles won op de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Het Fanny Blankers-Koen Vijfje kan vanaf vandaag ook worden gereserveerd.

Fanny Blankers Koen Vijfje - Amsterdams MuntKantoor

Fanny Blankers-Koen: De vliegende huisvrouw

Vlak na de Tweede Wereldoorlog zette Fanny Blankers-Koen Nederland op de wereldkaart als sportland om rekening mee te houden. Tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen wist Blankers-Koen namelijk vier gouden medailles mee naar huis te nemen. Zij veroverde deze titels op de 100 meter, 200 meter, 80 meter horden en 4 x 100 meter estafette. Omdat Fanny Blankers-Koen in 1948 al dertig jaar was en twee kinderen had, verdiende zij na de spelen de bijnaam 'de vliegende huisvrouw'.

Nationale en internationale titels Fanny Blankers-Koen

In haar glansrijke carrière won Fanny Blankers-Koen meer dan alleen de olympische medailles. In totaal was de vliegende huisvrouw houdster van 58 nationale en 5 Europese titels. Daarnaast wist Blankers-Koen maar liefst 21 wereldrecords te vestigen.

Fanny Blankers-Koen Vijfje volgend eerbetoon aan Nederlands sporticoon

Het Fanny Blankers-Koen Vijfje is de tweede herdenkingsmunt in de serie waarmee Nederlandse sporticonen worden herdacht. Deze muntenserie bestaat pas sinds 2017. De eerste herdenkingsmunt in de serie Nederlandse sporticonen was het Johan Cruijff Vijfje. De vraag naar deze munt was ongekend hoog. Mede daardoor zijn de verwachtingen voor de herdenkingsmunt voor Blankers-Koen ook hooggespannen.

Ontwerp Fanny Blankers-Koen munt

Het ontwerp van de herdenkingsmunt is geïnspireerd door de kracht, prestaties en dynamische stijl van Fanny Blankers-Koen. Op de portretzijde van de munt is dit terug te zien in het draaiende silhouet van Zijne Majesteit de Koning Willem-Alexander. Op de keerzijde van de herdenkingsmunt is een rennende Fanny Blankers-Koen afgebeeld. Deze afbeelding wordt herhaald in een cirkelvormige patroon, waardoor het muntontwerp iets wegheeft van een medaille.

Rondom de centrale afbeelding van Fanny Blankers-Koen is een ring met secondestreepjes te zien. Deze secondestreepjes duiden op de snelle tijd die de vliegende huisvrouw keer op keer wist neer te zetten. Het ontwerp is afkomstig van beeldend kunstenaars Suzan Drummen en Monique Wijbrands.

Eerste slag Vijfje door Dafne Schippers

De eerste slag van het Fanny Blankers-Koen Vijfje vindt plaats op zondag 3 juni 2018 bij de Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo. Niemand minder dan topatlete Dafne Schippers zal de eerste herdenkingsmunt slaan. De herdenkingsmunt kan echter al gereserveerd worden. Op Zilveren-vijfje.nl betaalt men de officiële uitgifteprijs.