Eerste Nederlandse herdenkingsmunt 2019: Het Luchtvaart Vijfje

De nieuwste Nederlandse herdenkingsmunt staat in het teken van de Nederlandse luchtvaargeschiedenis. Het verzilverde Vijfje, het Sterling zilveren Vijfje en het gouden Tientje hebben elk een iets ander ontwerp. Daardoor zijn de ‘100 Jaar Luchtvaart’ munten een waardevolle toevoeging aan elke collectie!

100 Jaar Luchtvaart in Nederland herdenkingsmunt - Zilveren-vijfje.nl

Het ontwerp van de eerste officiële Nederlandse herdenkingsmunt van 2019 is vandaag onthuld. Het speciale wettige betaalmiddel is gewijd aan de geschiedenis van de luchtvaart in Nederland. Ons land heeft namelijk een rijke geschiedenis op het gebied van luchtvaart. Dat komt mede door grote namen zoals KLM, Fokker en Schiphol.

Mensen probeerden al lange tijd een manier te vinden om te vliegen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is de ontwikkeling van vliegtuigen echter in een stroomversnelling geraakt. In 1919, een jaar na het einde van deze oorlog, werd in Nederland de nationale luchtvaartmaatschappij opgericht: de KLM.

In datzelfde jaar opende Antony Fokker een vliegtuigfabriek in Nederland. Vanwege zijn associatie met Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog, droeg deze fabriek echter de naam ‘Nederlandsche Vliegtuigenfabriek’ in plaats van de naam Fokker.

Ook ging de Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart (RSL) in 1919 van start met als doel het vergroten van de veiligheid van de militaire luchtvaart. Later richtte zij zich ook op de civiele sector en uiteindelijk werd de organisatie omgezet naar een stichting in 1937. Deze groeide uit tot het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Doordat 1919 een belangrijk jaar is geweest, is het thema van de herdenkingsmunt ‘100 Jaar Luchtvaart’. Deze reis door de tijd is op meerdere manieren terug te zien in het ontwerp, dat is gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Marijke van Warmerdam.

Op de keerzijde van de munt is een stilistische weergave van een deel van de kaart van Nederland te zien. Boven deze kaart, aan de linkerzijde van de munt, is een modern vliegtuig afgebeeld. Deze heeft echter de schaduw van een heel ouderwets vliegtuig. Zowel de afwijkende schaduw als de afstand tussen de schaduw en het vliegtuig symboliseert de groei die de Nederlandse luchtvaart de afgelopen 100 jaar heeft gemaakt.

De kaart van Nederland heeft een speciaal reliëf van puntjes. Deze puntjes zijn geïnspireerd door radarbeelden. Op de voorzijde van de munt is een artistiek portret van Koning Willem-Alexander afgebeeld waarin het reliëf terugkomt.

Wat deze herdenkingsmunt uniek maakt, is het feit dat de verschillende 100 Jaar Luchtvaart 5 en 10 Euro munten een iets ander ontwerp hebben. Het vliegtuig, en de schaduw daarvan, zijn namelijk per kwaliteit op een andere positie afgebeeld.

Op de zilveren Proof-munt is het vliegtuig heel dicht tegen de linker rand van de munt geplaatst. Op de verzilverde UNC- en BU-munten is het vliegtuig al meer naar rechts geplaatst. Op de gouden Proof-munt ziet men tenslotte het vliegtuig dat het verst van de rand verwijderd is.

De verschillen in het muntontwerp zijn vooral goed te zien wanneer de munten naast elkaar worden gelegd. Daarom is er een zeer exclusieve 100 Jaar Luchtvaart Prestigeset uitgegeven. De oplage van deze set is zeer strikt gelimiteerd. Er zijn slechts 200 Prestigesets verkrijgbaar!

De 100 Jaar Luchtvaart Prestigeset bevat het Luchtvaart Vijfje in Sterling zilver (€ 5,-), het zwaar verzilverde Luchtvaart Vijfje in BU-kwaliteit (€ 5,-) en het gouden Luchtvaart Tientje in Proof-kwaliteit (€ 10,-). Daarmee heeft de set een totale nominale waarde van € 20,-.

Bovendien bevat de Prestigeset een speciale herdenkingsuitgifte. Deze schitterende uitgifte is geslagen in 1 Ounce puur zilver. Op de achtergrond van de herdenkingsuitgifte is een terminal te zien, in vogelvluchtperspectief. Boven de terminal zijn diverse vliegtuigen afgebeeld.

 Snelle levering

Munten die direct leverbaar zijn, worden binnen 1 tot 3 werkdagen geleverd.

 21 dagen op zicht

U ontvangt al uw zendingen 21 dagen geheel vrijblijvend op zicht. U zit nergens aan vast en verplicht uzelf tot niets.

 Lage verzendkosten

Wij vragen een bijdrage van € 3,95 voor de verzend- en verzekeringskosten. Deze kosten vervallen bij een automatische incasso.

 Eenvoudig betalen

U kunt veilig achteraf betalen met een automatische incasso. Ook kunt u het bedrag zelf overmaken.