Bekendmaking onderwerpen Nederlandse 5 Euro munten 2019

De onderwerpen voor de nieuwe Nederlandse 5 Euro munten zijn bekend. In 2019 zullen er vier van dit soort speciale herdenkingsmunten worden uitgegeven. Elke munt kan, zodra het volledige ontwerp is onthuld, gereserveerd worden op Zilveren-vijfje.nl. Alle details zullen tevens te vinden zijn op de overzichtspagina van 2019.

100 Jaar Nederlandse luchtvaartgeschiedenis

Dit jaar wordt gekenmerkt door munten met de meest uiteenlopende onderwerpen. De eerste herdenkingsmunt die wordt uitgegeven staat in het teken van 100 jaar Nederlandse luchtvaartgeschiedenis. Nederland heeft namelijk een rijke geschiedenis op dit gebied. Dat komt onder meer door grote namen zoals KLM, Fokker en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

Bekijk de thema zijde van het Luchtvaart Vijfje

Een deel van het ontwerp van het Luchtvaar Vijfje is al vrijgegeven. Op de achtergrond ziet men een deel van de kaart van Nederland. Daarboven is een modern vliegtuig afgebeeld. De schaduw daarvan is echter in de vorm van een oud vliegtuig. Deze afwijkende schaduw symboliseert de overgang van vroeger naar nu.

Luchtvaart Vijfje eerste herdenkingsmunt 2019 - Zilveren-vijfje.nl

Luchtvaartgeschiedenis van 1919 tot 2019

De munt verwijst om meerdere redenen naar ‘100 jaar’ luchtvaart in Nederland. Ten eerste is de nationale luchtvaartmaatschappij KLM in 1919 een feit. Maar ook richtte Anthony Fokker, bekend van de vliegtuigen met dezelfde naam, in dat jaar de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek op. Tot slot werd de Rijksstudiedienst voor de Luchtvaart (RSL) gestart. De RSL werd in 1937 omgezet in een stichting en staat nu bekend als het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

Overige Nederlandse herdenkingsmunten van 2019

De andere officiƫle Nederlandse herdenkingsmunten van 2019 zijn gewijd aan:

  • Droogmakerij de Beemster (UNESCO Werelderfgoedlijst)
  • 75 Jaar Operatie Market Garden
  • Jaap Eden (Nederlands Sporticoon)

Wanneer de ontwerpen van deze munten zijn vrijgegeven, kan men deze vinden op Zilveren-vijfje.nl. Datzelfde geldt voor de numismatische specificaties van de speciale wettige betaalmiddelen, waaronder de oplage, het metaal en de kwaliteit.