Jeugdjournaal Vijfje kopen

De tweede en laatste officiële 5 Euro munt van 2021 is gewijd aan het 40-jarig bestaan van het NOS Jeugdjournaal. Op 5 januari 1981 vond de eerste uitzending plaats. Sindsdien is het Jeugdjournaal uitgegroeid tot een instituut, dat generaties kinderen op een begrijpelijke manier op de hoogte van het nieuws heeft gebracht.

Loading...

Reserveer directOver de officiële Jeugdjournaal munt

Het Jeugdjournaal is niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Het programma heeft generaties kinderen, maar ook volwassenen, op een begrijpelijke manier op de hoogte gebracht van het nieuws van over de hele wereld. Dat onze staatssecretaris van Financiën heeft besloten het instituut te eren met een officiële Herdenkingsmunt is dan ook geen verrassing.

De eerste uitzending van het Jeugdjournaal was op 5 januari 1981, tijdens de 25ste verjaardag van het NOS Journaal. In eerste instantie was het programma slechts drie keer in de week te zien. Tegenwoordig wordt het zeven dagen per week, doordeweeks twee keer per dag, uitgezonden.

De officiële Jeugdjournaal munt wordt geslagen in verschillende verzamelkwaliteiten. Zo is er voor elk wat wils. Echter zal elke kwaliteit zeer beperkt beschikbaar zijn. Van de waardevolle Goud Proof munt worden bijvoorbeeld maximaal 1.000 exemplaren uitgegeven!

Ontwerp Jeugdjournaal munt

Het ontwerp van het Jeugdjournaal Vijfje is geïnspireerd door de verstoringen die soms optreden in het televisiebeeld. Dit komt tegenwoordig bijna niet meer voor, maar ten tijde van de eerste uitzending van het Jeugdjournaal was dit wel anders.

Het ontwerp toont een wereldbol. Een symbool voor het dagelijkse wereldnieuws waar kinderen dankzij het Jeugdjournaal van op de hoogte worden gebracht. De manier waarop de wereldbol is afgebeeld, in twee tonen, doet denken aan de haperingen die in het televisiebeeld kunnen optreden. Het portret van Koning Willem-Alexander op de andere zijde is op dezelfde manier bewerkt.