Officieel Woudagemaal Vijfje kopen

Op de tweede en tegelijkertijd laatste Nederlandse Herdenkingsmunt van 2020 is Zijne Majesteit voor het eerst met baard weergegeven. Hierdoor is er enorm veel belangstelling in deze speciale 5 Euro munt. Het Ministerie van Financiën heeft de oplage echter strikt gelimiteerd. U wordt dan ook aangeraden snel te reserveren, want de munt is al bijna uitverkocht!


Wilt u een reservering plaatsen? Selecteer eerst de munt(en) die u wilt bestellen en vul vervolgens onderaan de pagina uw gegevens in om uw reservering te voltooien.

Loading...

Reserveer direct
Levering
Deze unieke Nederlandse Herdenkingsmunt kan direct worden verzonden. De gemiddelde levertijd bedraagt 1-3 werkdagen vanaf het moment van verzending.

UNESCO Werelderfgoed

Het Ir. D.F. Woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd. Bovendien functioneert het bijzondere bouwwerk nog steeds. Ongeveer twee keer per jaar, bij zeer zware regenval of harde wind, wordt het Woudagemaal nog altijd ingezet. Het Woudagemaal speelt tot op de dag van vandaag dan ook een belangrijke rol in de strijd tegen het water.

Koninging Wilhelmina heeft het oude stoomgemaal in 1920 geopend. Het is gebouwd om de grote wateroverlast tegen te gaan waarmee Fryslân tijdens de winters van de 19e en het begin van de 20e eeuw kampte. Het gemaal is vernoemd naar Ir. Dirk Frederik Wouda, die verantwoordelijk was voor de stijl en uitvoering van het gebouw.

Sinds 1977 is het Woudagemaal een beschermd Nederlands monument en in 1998 is het gemaal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het is in deze prestigieuze lijst opgenomen door enerzijds het bijzondere samenspel tussen water en stoom en anderzijds de enorme afmeting. Daarmee is het Ir. D.F. Woudagemaal één van de tien Nederlandse erfgoederen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Negende munt ter ere van Nederlands erfgoed

Het Woudagemaal Vijfje behoort dan ook tot de populaire muntenserie ‘Nederlands Werelderfgoed’. Het is de negende Herdenkingsmunt in deze serie, waaraan in 2021 een einde komt. Andere uitgiften in de serie zijn het Grachtengordel Vijfje, Waddenzee Vijfje en Schokland Vijfje.

Van elke munt ter ere van een Nederlands Werelderfgoed worden speciale verzamelkwaliteiten uitgegeven, zoals Zilver Proof en Goud Proof. Tevens komen zwaar verzilverde varianten uit. Zo is er voor elk wat wils. Echter is de oplage van elke uitgifte altijd zeer strikt gelimiteerd - met name van Zilver Proof en Goud Proof munten. Dankzij de grote vraag naar de Nederlandse Herdenkingsmunten, gecombineerd met de beperkte beschikbaarheid, wordt u aangeraden zo spoedig mogelijk uw Woudagemaal Vijfje te reserveren.