Jaap Eden Vijfje bestellen

De laatste herdenkingsmunt van 2019 is een eerbetoon aan het Nederlandse sporticoon Jaap Eden (1873 - 1925). Hoewel zijn grootste successen al meer dan 100 jaar geleden plaatsvonden, worden deze nog steeds erkend en geëerd. Zo is de jaarlijkse sportprijs voor de sportman en sportvrouw van het jaar naar Jaap Eden vernoemd. Het Jaap Eden Vijfje is dan ook een waardevolle uitbreiding van de muntenserie 'Nederlandse Sporticonen'.

Loading...

Reserveer direct
Over het officiële Jaap Eden Vijfje

Waarschijnlijk zal de vraag naar het Jaap Eden Vijfje enorm zijn. Net zoals de vraag naar de eerste twee munten uit de serie waarmee onze sporthelden worden geëerd. Zo was het Johan Cruijff Vijfje uit 2017 al tijdens de voorintekening compleet uitverkocht. Een jaar later was ook de interesse in het Fanny Blankers-Koen Vijfje immens.

Strikt gelimiteerde oplage Jaap Eden Vijfje

Het Ministerie van Financiën houdt de oplage van Nederlandse herdenkingsmunten echter strikt gelimiteerd. Ook wanneer er extra veel belangstelling in een munt wordt verwacht. Misschien is de vraag naar het Jaap Eden Vijfje daardoor wel groter dan het aanbod. Net zoals dat gold voor diverse andere Nederlandse munten die razendsnel uitverkochten.

Jaap Eden munt bestellen voor uitgifteprijs

Op Zilveren-vijfje.nl kan het eerbetoon aan Jaap Eden worden gereserveerd voor de officiële uitgifteprijs. Indien de munt in verschillende kwaliteiten wordt uitgebracht, zullen deze zonder uitzondering voor de uitgifteprijs worden aangeboden. Zo betaalt men niet te veel voor het gloednieuwe Jaap Eden Vijfje.


Over Jaap Eden (1873 - 1925)

De Groninger Jacobus Johannes (Jaap) Eden is geboren op 19 oktober 1873. Op 15-jarige leeftijd werd Eden ontdekt door de schaatser Klaas Pander, die met hem ging schaatsen. Vervolgens duurde het niet lang tot Jaap Eden zijn eerste schaatswedstrijd won. Dat was in december 1890.

Al op 19-jarige leeftijd behaalde Jaap Eden zijn eerste wereldtitel op de Wereldkampioenschap schaatsen allround 1893 in Amsterdam. Tijdens de wereldkampioenschappen in Hamar (1895) en Sint-Petersburg (1896) wist Eden tevens de wereldtitel te behalen.

Van legendarisch schaatser naar wielerkampioen

Jaap Eden wordt niet voor niets één van de meest veelzijdige sporters uit de Nederlandse geschiedenis genoemd. Ook met wielersport behaalde hij grote successen. Zo werd Eden in 1894 wereldkampioen op de 10 kilometer en een jaar later op de sprint. In 1896 reed Jaap Eden een wereldrecord op de 1.000 meter met staande start.

Dankzij zijn successen zou Eden een fortuin hebben verdiend. Echter steeg het succes hem naar het hoofd. Vooral in Parijs, het hart van de wielersport, leidde Eden een stormachtig leven waarbij hij zich overgaf aan de geneugten des levens. In 1915 stopte Jaap Eden met wielrennen. De jaren daarvoor boekte hij steeds minder successen.

Groot grafmonument

Uiteindelijk stierf Jaap Eden in Haarlem op 2 februari 1925, op 51-jarige leeftijd. Om zijn begrafenis te betalen, moesten de nabestaanden zijn bekers en medailles verkopen. Enige jaren na zijn begrafenis werd, op initiatief van de sportjournalist Leo Lauer, een groot grafmonument voor Eden opgericht in Haarlem. Daarop staat hij afgebeeld als sportheld. Jaap Eden werd in dit graf herbegraven en hij rust er met zijn echtgenote.

Jaap Edenbaan

Ter ere van de schaatslegende is op 9 december 1961 de Jaap Edenbaan in Amsterdam-Oost geopend door zijn kleinzoon, Jaap Eden. De Jaap Edenbaan was de eerste 400 meter kunstijsbaan van Nederland en de vijfde kunstijsbaan ter wereld. Al in het eerste seizoen telde de baan bijna driehonderdduizend bezoekers.