Leeuwarden Vijfje bestellen

Leeuwarden is de Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Ter viering van deze bijzondere gelegenheid is de eerste officiële herdenkingsmunt van 2018 gewijd aan de stad. Op de schitterende herdenkingsmunt ziet u tal van symbolen die iets zeggen over de rijke geschiedenis en cultuur van Leeuwarden. Welke symbolen herkent u?


Wilt u een reservering plaatsen? Selecteer eerst de munt(en) die u wilt bestellen en vul vervolgens onderaan de pagina uw gegevens in om uw reservering te voltooien.

Loading...

Reserveer direct
Meer informatie over de officiële herdenkingsmunt ‘Culturele Hoofdstad van Europa 2018 - Leeuwarden’

Het Leeuwarden Vijfje is uitgegeven ter ere van de stad Leeuwarden, die verkozen is tot Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Op de indrukwekkende herdenkingsmunt zijn dan ook tal van symbolen weergegeven die belangrijk zijn voor de geschiedenis en cultuur van de stad en haar inwoners. Indien u de munt goed bekijkt, ziet u bijvoorbeeld de bekende rode pompebléden, een Friese zeilboot en een Fries paard. Kenners zullen bijvoorbeeld ook de Hoorn der Cultuur en Festiviteit herkennen, evenals de verwijzing naar het Dadaïsme en de juwelen van Mata Hari.

De herdenkingsmunt is ontworpen door Navid Nuur

Het Leeuwarden Vijfje is ontworpen door de kunstenaar Navid Nuur. Daarbij liet hij zich leiden door het volgende uitgangspunt: ‘Met een herdenkingsmunt vier je het leven, beleef je het momentum en eer je het verleden’. Het Leeuwarden Vijfje roept dan ook het gevoel van Friese handwerktechnieken op. Om dit te bewerkstelligen is gebruikgemaakt van zeer moderne digitale- en 3D printtechnieken. Daardoor is het verleden op een toepasselijke wijze gecombineerd met het heden.

Culturele Hoofdstad van Europa?

In 1985 werd er voor het eerst een Culturele Hoofdstad van Europa gekozen. De eer ging naar Athene. Sindsdien is de verkiezing elk jaar gehouden. Tot het jaar 2000 werd jaarlijks één Europese stad verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Daarna worden er telkens twee steden verkozen die gelijktijdig de titel dragen. In 2018 was de stad Valletta, gelegen in Malta, de andere titeldrager.

De volgorde waarin de Europese landen een stad mogen voordragen ligt vast in een besluit uit 1985. In 1987 werd voor het eerst een Nederlandse stad verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Dat was Amsterdam. In 2001 volgde Rotterdam en 17 jaar later is de eer naar Leeuwarden gegaan. De strijd ging dit keer tussen de Nederlandse steden Utrecht, Maastricht, Eindhoven, Den Haag en Leeuwarden. Uiteindelijk besloot het comité van cultuurexperts op basis van de binnengekomen aanvragen dat Friesland de titel net iets meer verdiende dan de andere steden die zich kandidaat hadden gesteld. De stad had zich gepresenteerd als vooruitstrevend, toegankelijk en bereikbaar voor iedereen.