Stelling van Amsterdam Vijfje bestellen

De laatste herdenkingsmunt van 2017 staat in het teken van de Stelling van Amsterdam. Dit monumentale Nederlandse erfgoed is aangelegd tussen 1880 en 1914. Het is een oude verdedigingslinie van maar liefst 135 kilometer lang, gelegen op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam. Vanwege de grote historische waarde voor ons land staat de gehele Stelling van Amsterdam op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Grijp daarom nu uw kans om nog één van de allerlaatste Stelling van Amsterdam Vijfjes te bemachtigen.


Wilt u een reservering plaatsen? Selecteer eerst de munt(en) die u wilt bestellen en vul vervolgens onderaan de pagina uw gegevens in om uw reservering te voltooien.

Loading...

Reserveer direct
Meer informatie over de officiële herdenkingsmunt ‘Stelling van Amsterdam’

Het Stelling van Amsterdam Vijfje is de vierde - en tevens laatste - Nederlandse herdenkingsmunt van 2017. De herdenkingsmunt is onderdeel van de officiële muntenserie ‘Nederlands Werelderfgoed’. De munten in deze serie zijn gewijd aan historische Nederlandse bouwwerken, natuurgebieden en andere erfgoederen. Vanwege de historische waarde van de Stelling van Amsterdam voor Nederland is de herdenkingsmunt een waardevolle uitbreiding van de serie.

Wat was de Stelling van Amsterdam?

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie van maar liefst 135 kilometer lang, gelegen op 15 tot 20 kilometer rondom het centrum van Amsterdam. Het was een waterlinie en bood de mogelijkheid om grote delen van het gebied onder water te zetten. Daardoor zouden vijandelijke troepen die de stad aanvielen niet verder op kunnen rukken. Vervolgens zou men in de stad op hulp kunnen wachten.

Langs de 135 kilometer lange Stelling van Amsterdam zijn op strategische plekken forten gebouwd. Deze forten zijn onder andere gebouwd op plekken waar de waterlinie werd doorkruist door dijken, wegen en spoorlijnen. Vanuit de forten zouden indringers onder vuur kunnen worden genomen terwijl zij met boten het water over zouden steken. In totaal zijn er meer dan veertig forten gebouwd, waaronder het bekende Forteiland Pampus.

Ontwerp van het Stelling van Amsterdam Vijfje

Op het Stelling van Amsterdam Vijfje is één van de forten geslagen. Door het gebruik van hoog-reliëf steekt het gedetailleerde fort duidelijk af tegen de achtergrond. Rondom de munt zijn de namen van alle forten en batterijen vermeld die samen de stelling vormen. Linksboven het fort staat in een kleine cirkel de tekst "De Stelling van Amsterdam Nederlands Werelderfgoed 2017". In deze cirkel zijn een aantal golvende lijnen weergegeven. Deze lijnen symboliseren water (en daarmee de mogelijkheid om het gebied onder water te zetten).